5 tips om jouw thuiskantoor in te richten

Arie van Timlux
Oktober 2023

Werk jij tegenwoordig ook (steeds meer) vanuit huis?

Of het nu gaat om een hele kamer, een hoek van een slaapkamer, je garage of eettafel: met een goed ingerichte thuiswerkplek kom je sneller in de juiste mindset en ben je een stuk productiever.
We hebben 5 tips verzameld om beter thuis te werken, met hulpmiddelen die je waarschijnlijk al gewoon hebt!


1. Goede start

Iedereen heeft een andere toegang tot verschillende ruimtes, hulpmiddelen en tijd. Door klein te beginnen en ervoor te zorgen dat je al je benodigdheden in de buurt hebt, zodra je je werkmodus in gaat, kan je sneller goed starten. Je favoriete pen, draadloze muis, lege pagina in je notitieblok of een vers kopje koffie zijn misschien al een goed begin. Je kan ook overwegen om te investeren in een goede bureaustoel, want een goede, gezonde houding tijdens je werkdag is essentieel om je fit te voelen.

2. Maak het groener

Veel tijd op één plek doorbrengen kan soms krap en saai aanvoelen. Maar de natuur verveelt niet snel! Overweeg om al je kamerplanten dichter bij je werkplek te plaatsen. Misschien wat verse bloemen toevoegen aan het begin van de werkweek? Een gemiddeld gezin produceert dagelijks veel CO2 door simpelweg te ademen. Kamerplanten werken als luchtreinigers en zorgen voor meer zuurstof in huis. Sommige planten kunnen zelfs gifstoffen uit de lucht halen!


3. Volg het daglicht

Naast het verplaatsten van je planten, is het ook belangrijk om de toegang tot daglicht te maximaliseren. Ongeacht de grootte van je woning of het tijdstip van de dag dat je werkplek zonlicht krijgt, er zijn manieren om de hoeveelheid daglicht je binnen krijgt te vergroten.
Begin met je bureau zo dicht mogelijk bij een raam te zetten. Dit zorgt voor meer natuurlijk licht maar ook makkelijker toegang tot frisse lucht – wat weer zorgt voor een betere concentratie en productiviteit. En het is natuurlijk ook gewoon leuk om uit het raam te kunnen kijken en te genieten van het uitzicht.

Sterker nog, het is gebleken dat toegang hebben tot een goed uitzicht, samen met verbeterde daglichtomstandigheden, onze productiviteit verbetert.
Werk je ook in de zomer thuis? Probeer oververhitting van je werkplek dan te voorkomen! Warmtewering kan hier al eenvoudig een grote rol spelen.

Thuiswerken geeft ons de flexibiliteit om door het huis te bewegen, om actieve pauzes te nemen of om onze werkomgeving even op te frissen. Misschien staat je bank ’s middags wel in de zon? Mooi moment om de volgende telefonische vergadering op de bank te houden, in het daglicht, terwijl je je lichaam even kan strekken.

4. Gezonde lucht

Wist je dat onze binnenlucht vijf keer meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Naast het inslaan of verplaatsen van kamerplanten, is het kiezen van natuurlijke alternatieven voor schoonmaakproducten, meubels, speelgoed en andere huishoudelijke artikelen een van de manieren om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

Een andere manier om meer frisse, gezonde lucht binnen te krijgen, is door regelmatig te luchten. Het wordt snel vergeten, maar het is zo belangrijk om het in je dagelijks leven op te nemen. Neem een paar korte pauzes van 10 minuten op in je dagelijkste routine. Als je tijdens deze pauzes meer dan één raam tegelijk opent, wordt de luchtcirculatie rond je woning gestimuleerd, waardoor oude lucht efficiënter wordt vervangen door verse, frisse lucht. Als je regelmatig toegang hebt tot frisse lucht, voelt je lichaam zich beter en lichter en wordt je geest productiever.  

5. Maak het je eigen

Omring jezelf met dingen waar je van houdt! Je favoriete schilderij, foto’s, playlist, koffiekopje of bloemen. Thuiswerken geeft ons meer flexibiliteit om onze omgeving zo vaak opnieuw in te delen als we willen.

Is het tenslotte niet gewoon fijn dat we die kantoor outfit niet altijd nodig hebben? Haal dus lekker die gezellige gebreide trui uit je kast en maak het jezelf gemakkelijk.